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Q. Why was the list of permits deleted from the rules? 
 
A. The list of permits is already in the statute, so a reference to the statue is substituted.  
Resubmittal, denial, and appeals processes were changed to conform to the statute. 
Modifications were also made to provide clarity to the process. (Section 040) 
 
Q. What changes were made to well log requirements? 
 
A. Requirements for submitting interpretations of well log data were removed. The 
cuttings requirement was modified to clarify that sampling is not required, only duplicate 
sampling if a cuttings sample is taken. Side wall core requirements were changed to 
match the requirements for whole core sampling.  No cores are required to be taken, 
and they will only be sent to the Department if an operator elects to dispose of them. 
(Section 341) 
 
Q. What are requirements for the calibration of meters to assure accurate measurement 
of products?  

A. Under previous rules calibration is required annually and a third party is not required.  
The rules are modified to required calibration quarterly, and will be done by a third party. 
(Section 410) 

Q. Why not require instantaneous meter reading or third party meter reading to assure 
royalties and severance taxes are properly paid?  

A. Metering at each well head is already a requirement (Sections 401 for oil and 402 for 
gas).  The Department is not aware of third party meter reading requirements in other 
states.  Requirements for instantaneous meter reporting are also not known. Required 
production reporting (Section 400) is on sold volumes.  This removes water and other 
impurities that are included in flows reported from the well head.  The Idaho State Tax 
Commission is responsible for auditing severance tax payments, not the Oil and Gas 
Conservation Commission or the Department.  The Department also has no specific 
authority to intervene in disputes between operators and mineral owners, and no 
statutory authority to require royalty adjustments based on metering errors. Royalty 
payments are a contract issue between two private parties, and it would be unusual for 
the state to be involved in any enforcement of that contract.   

 



Q. Why not require more frequent production reporting and make it available 
immediately? 

A. Monthly production reporting is currently required. The rule modifications require 
biannual (twice per year) daily production reporting. (Section 500) Changes to the public 
release time frame for production reports would require a statutory change. 

Q. Why was 300 feet decided as the setback instead of 500 feet or more? 

A. The 300 foot setback to occupied structures is the same setback currently in place 
for tank batteries and processing facilities. While some states do have setbacks greater 
than 300 feet, they can also approve exceptions to those setbacks.  In addition, some 
states have no setbacks at all. The 300 foot setback is similar to, or greater than, 
National Fire Protection Association (NFPA) Standard 30 for setbacks on petroleum 
storage tanks.  

Q. Why weren’t bonding amounts increased? 

A. The Department believes bonding amounts to be sufficient at this time. The minimum 
bond amount for surface use in a split estate situation is $5,000 (Subsection 110.04). 
The existing rule allows the surface owner to suggest larger bonds based on the 
specific facts. Some other states do have higher bond amounts, but other states have 
no surface use bond requirements. The Bureau of Land Management (“BLM”) requires 
a $1,000 bond.  Site reclamation and plugging are covered separately by the drill permit 
bond, so the surface use bond is only needed for loss of agricultural income and 
damages to improvements.  Property value is too subjective to include in the surface 
use bond, and is not supported by examples from other states or the BLM.  No surface 
use bonds have been posted to date, so the Department does not see a need to change 
the amount at this time.  Blanket bonds and well bonds in (Section 220) are similar to 
those required in other states, so they appear to be sufficient.  Violations, spills, and 
incidents are compliance issues that will be addressed by the Department and the Idaho 
Department of Environmental Quality if they occur. 

Q. Shouldn’t the Department require the amounts and types of fluids used in hydraulic 
fracturing to be reported prior to the activity, and required it be kept farther from 
aquifers?  

A. Hydraulic Fracturing was outside the scope of this negotiated rulemaking.  However, 
current rules (Subsection 210.01) already require the reporting of types and amounts of 
fluids for hydraulic fracturing. No hydraulic fracturing for oil and gas has occurred yet in 
Idaho, and no unconventional resources that require this type of well treatment have 
been identified in Idaho.  Also, studies on FracFocus suggest that adequate buffers are 
being left between water aquifers and hydraulic fracturing when it occurs in other states. 

Q. Why aren’t there rules regarding hazardous wastes spread on agricultural fields? 

A. The Department is not aware of any proposals to implement this practice, also called 

land farming.  Drilling wastes from the Western Idaho Basin have been disposed of at 

the Clay Peak Landfill, Envirosafe, and other suitable locations.  Hazardous waste rules 



administered by the Idaho Department of Environmental Quality must be complied with 

at all times. 

Q. Why is Integration allowed? Won’t it result in landowners being forced to have drilling 

occur on their land without their consent? 

A. Integration has been allowed by statute since 1963 to ensure the orderly 

development of the crude oil and natural gas resources in the State of Idaho. It also 

ensures that all mineral interest owners within a specific spacing unit receive their 

proportionate share of the profits of the minerals. Disallowing integration is outside the 

scope of this rulemaking and outside legislative intent of Idaho Code § 47-3. 

Applications for integration must include a statement that the proposed drill site is 

leased (Idaho Code § 47-322(d)(iv)), so unwilling landowners will not be forced to have 

drilling occur on their land. 

Q. Why is spacing being changed? Why don’t operators have the opportunity to make 

spacing fit their particular situation? 

A. The rules establish statewide spacing for oil and gas wells that is predictable and 

allows for orderly development in a field. Without statewide spacing that defines spacing 

units, every well application would first require a hearing to set the spacing unit. If an 

operator desires a spacing unit that is a different shape or size than the statewide 

spacing, or they want a 640 acre gas spacing unit that does not conform to Section 

lines, then they can apply to the Commission for a spacing unit that is different than the 

statewide spacing. The application must include specific geologic information that 

supports the request, and a hearing will be required. Spacing requests that attempt to 

create spacing units based solely on land ownership or leasehold status are not 

allowed. The purpose of spacing is to have the largest possible area that one well can 

efficiently and economically drain.  

 

 

 

 

 

 


